Πρωτεΐνες

Οι ελαιούχοι σπόροι προμηθεύονται από τους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων και στη συνέχεια διασπώνται και επεξεργάζονται σε σπορέλαια και φυτικές πρωτεΐνες. Η πρώτη κατηγορία απορροφάται στους τομείς της ανθρώπινης διατροφής, των τεχνικών χρήσεων και των ανανεώσιμων καυσίμων. Αντίθετα, η κύρια χρήση των φυτικών πρωτεϊνών είναι αυτή των ζωοτροφών.

Η Μύλοι Σόγιας προσφέρει στην κατηγορία αυτή τα εξής προϊόντα:

Τα παραπάνω προϊόντα διατίθενται χύμα και σε σακιά των 50 κιλών και διακινούνται με φορτηγά, τρένα και πλοία.

Image
Image

Με την κατάλληλη επεξεργασία του καρπού της σόγιας παράγεται το σογιάλευρο. Η διαδικασία αυτή βελτιώνει την θρεπτικότητά του, ενώ παράλληλα διατηρεί τη υψηλή διατροφική του αξία. Η ΜΥΛΟΙ ΣΟΓΙΑΣ ήταν η πρώτη εταιρεία παραγωγής σογιαλεύρου στην Ελλάδα. Το σογιάλευρο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και θειούχα αμινοξέα, στοιχεία που ξεπερνούν το 44% της σύνθεσής του, καθιστώντας το κύρια και αναντικατάστατη πηγή θρεπτικών ουσιών όλων των εκτρεφομένων ζώων. Επίσης, αποτελεί πλούσια πηγή σε ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, φωσφόρο και μαγνήσιο. Η διάθεσή του πραγματοποιείται χύδην ή σε σακιά, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η σόγια θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα καλλιεργούμενα φυτά στη γη. Ανήκει στα ψυχανθή και προέρχεται από την Ανατολική Ασία, με ιστορία που ξεκινά το 2300 π.Χ. Η περιεκτικότητα του σογιοσπόρου σε λάδι είναι περίπου 20% και έχει βασικό υποπροϊόν το σογιάλευρο. Καλλιεργείται κυρίως σε περιοχές με θερμούς καλοκαιρινούς μήνες με κυρίαρχο παραγωγό τις ΗΠΑ και την Βραζιλία που συγκεντρώνουν περίπου τα 2/3 της συνολικής παραγόμενης ποσότητας. Οι χώρες που ακολουθούν σε παραγωγική δυναμικότητα είναι η Αργεντινή και η Κίνα. Σήμερα, η παγκόσμια ετήσια παραγωγή σογιοσπόρου πλησιάζει τους 300 εκατομμύρια τόνους και αποτελεί τον σπουδαιότερο ελαιούχο σπόρο.

Η σόγια θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα καλλιεργούμενα φυτά στη γη. Ανήκει στα ψυχανθή και προέρχεται από την Ανατολική Ασία, με ιστορία που ξεκινά το 2300 π.Χ. Η περιεκτικότητα του σογιοσπόρου σε λάδι είναι περίπου 20% και έχει βασικό υποπροϊόν το σογιάλευρο. Καλλιεργείται κυρίως σε περιοχές με θερμούς καλοκαιρινούς μήνες με κυρίαρχο παραγωγό τις ΗΠΑ και την Βραζιλία που συγκεντρώνουν περίπου τα 2/3 της συνολικής παραγόμενης ποσότητας. Οι χώρες που ακολουθούν σε παραγωγική δυναμικότητα είναι η Αργεντινή και η Κίνα. Σήμερα, η παγκόσμια ετήσια παραγωγή σογιοσπόρου πλησιάζει τους 300 εκατομμύρια τόνους και αποτελεί τον σπουδαιότερο ελαιούχο σπόρο.

Image

Το ηλιάλευρο προέρχεται από την επεξεργασία του ηλιοσπόρου. Η σύστασή του σε αμινοξέα είναι διαφορετική από αυτή του σογιαλεύρου, γεγονός που παρέχει πλεονεκτήματα, όταν τα δυο αυτά προϊόντα συνδυάζονται. Το ηλιάλευρο αποτελεί συμπληρωματική πηγή πρωτεΐνης υψηλής θρεπτικής αξίας και χαμηλού κόστους, που διευκολύνει την πεπτικότητα των ζωοτροφών με την αύξηση του όγκου τους. Διατίθεται σε μορφή σύμπηκτων (pellets) προκειμένου να μεταφέρεται και να αποθηκεύεται ευκολότερα.

Η καλλιέργεια του ηλιοσπόρου απαιτεί ήλιο και ζέστη κατά τους θερινούς μήνες για την ωρίμανση των σπόρων. Η βασική περιοχήκαλλιέργειάς του είναι η Ρωσία. Ακολουθούν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αργεντινή, η Κίνα και οι ΗΠΑ. Βασικό στοιχείο της περιεκτικότητας του ηλίανθου είναι το λάδι, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 30% και 45%. Σήμερα, η παγκόσμια ετήσια παραγωγή ηλιοσπόρου ξεπερνά τους 40 εκατομμύρια τόνους και αποτελεί τον τρίτο σπουδαιότερο ελαιούχο σπόρο.

Η καλλιέργεια του ηλιοσπόρου απαιτεί ήλιο και ζέστη κατά τους θερινούς μήνες για την ωρίμανση των σπόρων. Η βασική περιοχήκαλλιέργειάς του είναι η Ρωσία. Ακολουθούν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αργεντινή, η Κίνα και οι ΗΠΑ. Βασικό στοιχείο της περιεκτικότητας του ηλίανθου είναι το λάδι, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 30% και 45%. Σήμερα, η παγκόσμια ετήσια παραγωγή ηλιοσπόρου ξεπερνά τους 40 εκατομμύρια τόνους και αποτελεί τον τρίτο σπουδαιότερο ελαιούχο σπόρο.

Image

Το κραμβάλευρο προέρχεται από την επεξεργασία του σπόρου της ελαιοκράμβης. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και συνοδεύεται από ένα καλό προφίλ αμινοξέων με υψηλά επίπεδα μεθειονίνης και κυστίνης. Επίσης, το κραμβάλευρο έχει υψηλή σύσταση σε διάφορα μέταλλα. Η βιολογική πεπτικότητα των βασικών αμινοξέων του κραμβάλευρου διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του ζώου.

Η ελαιοκράμβη αποτελεί βασική παραγωγή ελαιούχων σπόρων στην Βόρεια Ευρώπη. Εκτός ευρωπαϊκής επικράτειας, οι κύριοι παραγωγοί είναι η Κίνα, η Ινδία, ο Καναδάςκαι η Αυστραλία. Η ελαιοκράμβη φυτεύεται είτε το φθινόπωρο (χειμερινές ποικιλίες) είτε την άνοιξη (καλοκαιρινές ποικιλίες). Οι χειμερινές ποικιλίες έχουν μεγαλύτερη περίοδο βλάστησης και υψηλότερη απόδοση και αναπτύσσονται μόνο σε περιοχές με ήπιο χειμώνα. Είναι αυτές που κυριαρχούν στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τον Καναδά, όπου η καλλιέργεια της ελαιοκράμβης πραγματοποιείται μόνο το καλοκαίρι. Η περίοδος συγκομιδής στο βόρειο ημισφαίριο αρχίζει στα τέλη Ιουλίου για τις χειμερινές ποικιλίες και στα τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου για τις καλοκαιρινές ποικιλίες. Η περιεκτικότητα της ελαιοκράμβης σε λάδι είναι περίπου 35%-45%. Σήμερα, η παγκόσμια ετήσια παραγωγή κραμβοσπόρου ανέρχεται σε 70 εκατομμύρια τόνους περίπου και αποτελεί τον δεύτερο σπουδαιότερο ελαιούχο σπόρο.

Η ελαιοκράμβη αποτελεί βασική παραγωγή ελαιούχων σπόρων στην Βόρεια Ευρώπη. Εκτός ευρωπαϊκής επικράτειας, οι κύριοι παραγωγοί είναι η Κίνα, η Ινδία, ο Καναδάςκαι η Αυστραλία. Η ελαιοκράμβη φυτεύεται είτε το φθινόπωρο (χειμερινές ποικιλίες) είτε την άνοιξη (καλοκαιρινές ποικιλίες). Οι χειμερινές ποικιλίες έχουν μεγαλύτερη περίοδο βλάστησης και υψηλότερη απόδοση και αναπτύσσονται μόνο σε περιοχές με ήπιο χειμώνα. Είναι αυτές που κυριαρχούν στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τον Καναδά, όπου η καλλιέργεια της ελαιοκράμβης πραγματοποιείται μόνο το καλοκαίρι. Η περίοδος συγκομιδής στο βόρειο ημισφαίριο αρχίζει στα τέλη Ιουλίου για τις χειμερινές ποικιλίες και στα τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτεμβρίου για τις καλοκαιρινές ποικιλίες. Η περιεκτικότητα της ελαιοκράμβης σε λάδι είναι περίπου 35%-45%. Σήμερα, η παγκόσμια ετήσια παραγωγή κραμβοσπόρου ανέρχεται σε 70 εκατομμύρια τόνους περίπου και αποτελεί τον δεύτερο σπουδαιότερο ελαιούχο σπόρο.

Image