Λίπη και Σπορέλαια

Τα σπορέλαια αποτελούν το δεύτερο υποπροϊόν από την επεξεργασία ελαιούχων σπόρων και προορίζονται για άμεση και έμμεση κατανάλωση από τη βιομηχανία τροφίμων, ζωοτροφών, αλλά και από τη χημική βιομηχανία. Τα σημαντικότερα σπορέλαια είναι το σογιέλαιο, το ηλιέλαιο, το αραβοσιτέλαιο, το κραμβέλαιο και το φοινικέλαιο.

Ειδικότερα, τα σπορέλαια διατίθενται στους εξής βασικούς τομείς της αγοράς:

  • αυτούσια, σε τυποποιημένη μορφή και σε διάφορες συσκευασίες τόσο στο λιανεμπόριο (οικιακή κατανάλωση) όσο και στο χονδρεμπόριο (πχ σε ξενοδοχεία, εστιατόρια)
  • στη βιομηχανία τροφίμων, ως πρώτη ύλη σε προϊόντα όπως σαλάτες, μαγιονέζες, μαργαρίνες, κονσέρβες κ.λ.π.
  • αυτούσια, σε χύδην μορφή ως ζωοτροφή
  • στη χημική βιομηχανία ως πρώτη ύλη για ρητίνες, χρώματα κ.λ.π. 
  • ως πρώτη ύλη παραγωγής πράσινων καυσίμων (βιοντίζελ)

Τα έλαια αποτελούν βασική θρεπτική τροφή του ανθρώπου για τη διατήρηση καλής υγείας. Δίνει περισσότερη ενέργεια ανά μονάδα βάρους (9 cal / g) σε σχέση με άλλα θρεπτικά συστατικά. Σήμερα, τα έλαια αποτελούν περίπου το 1/3 της πρόσληψης ενέργειας στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες. Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα από το Ν-3 και H-6 μπορούν να μετατραπούν σε μια σειρά μεταβολιτών που ονομάζονται εικοσανοειδή, τα οποία ρυθμίζουν μια σειρά βιολογικών λειτουργιών. Η χαμηλή πρόσληψη λίπους μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια απαραίτητων λιπαρών οξέων και λιποδιαλυτών βιταμινών.

Η Μύλοι Σόγιας προσφέρει τα εξής προϊόντα στην κατηγορία αυτή:

Τα παραπάνω προϊόντα διατίθενται χύμα, σε βαρέλια των 200 κιλών και σε παλετοδεξαμενες του 1 μετρικού τόνου. Διακινούνται με φορτηγά, τρένα και πλοία.

 

Σογιέλαιο

Το σογιέλαιο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. Μαζί με το φοινικέλαιο, καταγράφουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, το σογιέλαιο απορροφάται κυρίως από τη βιομηχανία τροφίμων (γλυκά, σάλτσες, μαργαρίνες) και σε μικρότερο βαθμό από τα νοικοκυριά ως βρώσιμο αγαθό. Εκτός από τον κλάδο των τροφίμων, το σογιέλαιο χρησιμοποιείται στη χημική βιομηχανία, αλλά και σε εφαρμογές όπως τα βερνίκια και τα βιοκαύσιμα.

 

Ηλιέλαιο

Το ηλιέλαιο έχει σημαντικές διατροφικές ιδιότητες, οι οποίες εξασφαλίζονται από την ισορροπία του συνόλου των λιπαρών οξέων, που περιέχουν υψηλές στερόλες και τοκοφερόλες (συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε). Η σύνθεση του λιπαρού οξέος, πλούσιο σε λινελαϊκό οξύ (ωμέγα 6), διαμορφώνει ένα έλαιο, το οποίο είναι ιδανικό για μαγείρεμα. Το ηλιέλαιο πρωταγωνιστεί στην οικιακή χρήση στην Ελλάδα, ενώ χρησιμοποιείται και ως συστατικό υλικό διαφόρων dressing (π.χ. μαγιονέζα), όπως επίσης και ως υγρό συστατικό σε μαργαρίνες και προϊόντα επάλειψης.

 

Αραβοσιτέλαιο

Το αραβοσιτέλαιο παράγεται ως υποπροϊόν κατά τη διαδικασία της άλεσης του καλαμποκιού για την παραγωγή αμύλου. Παρόλο που το λάδι αποτελεί ένα μικρό ποσοστό του καρπού (περίπου 3%), η μεγάλη παραγωγή καλαμποκιού παγκοσμίως αναδεικνύει το αραβοσιτελαιο ως ένα από τα σπουδαιότερα βρώσιμα έλαια. Έχει ταξινομηθεί ως φυτικό λάδι με υψηλή περιεκτικότητα σε λινολεϊκό οξύ. Σε σύγκριση με άλλα έλαια, το αραβοσιτέλαιο έχει υψηλή οξειδωτική σταθερότητα και για το λόγο αυτό προτιμάται ως λάδι τηγανίσματος.

Σογιέλαιο

Image

Ηλιέλαιο

Image

Αραβοσιτέλαιο

Image

Κραμβέλαιο

Image

Βαμβακέλαιο

Image

Φοινικέλαιο

Image

Κραμβέλαιο

Το κραμβέλαιο συνδυάζει μοναδικά την χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και την υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Αποτελεί πλούσια πηγή H-3 λιπαρών οξέων (λινολεϊκό οξύ) για ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο. Πέρα από βρώσιμες χρήσεις, το κραμβέλαιο αποτελεί μια απο τις κύριες πηγές παραγωγής πράσινου καυσίμου, το οποίο απορροφάται από τις εταιρίας διανομής καυσίμων. Επιπλέον, χρησιμοποιείται ως λιπαντικό λάδι σε διάφορα μηχανήματα, αλλά και ως υδραυλικό έλαιο στη δασική βιομηχανία.

 

Βαμβακέλαιο

Το βαμβακέλαιο παράγεται από τον βαμβακόσπορο με τη μέθοδο της εκθλίψεως. Έχει ταξινομηθεί ως φυτικό λάδι με υψηλή περιεκτικότητα σε λινελαϊκό οξύ. Σε σύγκριση με άλλα υγρά έλαια, το βαμβακέλαιο συγκεντρώνει μεγάλο ποσοστό σε κορεσμένα λιπαρά οξέα. Το όξινο βαμαβακέλαιο συντελεί στην παραγωγή βιοντίζελ, ενώ το εξευγενισμένο χρησιμοποιείται σε ευρεία ποικιλία τροφίμων.

 

Φοινικέλαιο

Το φοινικέλαιο αποτελεί βρώσιμο φυτικό λάδι. Έχει σημείο τήξεως 37 °C και διαθέτει υψηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα συγκριτικά με άλλα σπορέλαια. Παράγεται κατά κύριο λόγο στην Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς και σε περιοχές της Νότιας Αμερικής. Έχει πολύ χαμηλό κόστος παραγωγής και μεγάλη αποδοτικότητα καλλιεργειών. Με την επεξεργασία του, παράγονται στερεά και υγρά κλάσματα. Συγκεκριμένα, οι ολεΐνες αποτελούν υγρά κλάσματα που χρησιμοποιούνται ευρέως ως μαγειρικά έλαια και είναι κατάλληλα για τηγάνισμα. Επιπλέον, οι στεαρίνες κλάσματα αποτελούν στερεά συστατικά στη μαργαρίνη, ενώ τα spreads έχουν εφαρμογές στην αρτοποϊία, ζαχαροπλαστική και σε διάφορα άλλα τρόφιμα.