Δημητριακά

Τα δημητριακά, ως βασικό είδος διατροφής, αποτελούν πρώτη ύλη για πολλούς κλάδους της βιομηχανίας τροφίμων (π.χ. αλευροβιομηχανία, αρτοποιία, ζαχαροπλαστική, ζυμαρικά, παιδικές τροφές), αλλά και της βιομηχανίας ζωοτροφών (πτηνοτροφία, κτηνοτροφία και λοιποί κλάδοι). Η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών πλησιάζει σε ετήσια βάση τους 2.500 εκατομμύρια τόνους. Η υψηλή διατροφική αξία των δημητριακών βασίζεται στη μεγάλη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, που κυμαίνεται από 60%-70%. Η ΜΥΛΟΙ ΣΟΓΙΑΣ διακινεί σημαντικές ποσότητες σιταριού, καλαμποκιού, κριθαριού και βρώμης.

Η Εταιρεία προμηθεύεται και εμπορεύεται σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι, και βρώμη από την Ελλάδα και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μαύρης Θάλασσας. Από τη δεκαετία του 1950, η ΜΥΛΟΙ ΣΟΓΙΑΣ αγοράζει και αποθηκεύει σπόρους μέσω ενός δικτύου σιλό. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις, το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό και ο εργαστηριακός εξοπλισμός παρέχει τις καλύτερες συνθήκες για την αποθήκευση σιτηρών.

Η Μύλοι Σόγιας προσφέρει τα εξής προϊόντα στην κατηγορία αυτή:

Τα παραπάνω προϊόντα διατίθενται χύμα και σε σακιά των 50 κιλών και διακινούνται με φορτηγά, τρένα και πλοία.

 

 

Σιτάρι

Το σιτάρι καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιεργειών σε διεθνές επίπεδο. Η υψηλή διατροφική αξία των προϊόντων του σιταριού είναι αδιαμφισβήτητα σημαντική, δεδομένου ότι προσφέρουν στον άνθρωπο το 20% της απαιτούμενης ενέργειας για τη ζωή του. Το σιτάρι καλλιεργείται παγκοσμίως και αποτελεί την κύρια πηγή υδατανθράκων και πρωτεϊνών στα τρόφιμα. Σήμερα, η παγκόσμια παραγωγή σιταριού ξεπερνά τους 700 εκατομμύρια τόνους το διεθνές εμπόριο τους 130 εκατομμύρια τόνους.
Η ΜΥΛΟΙ ΣΟΓΙΑΣ προμηθεύει σιτάρι, αλευροποιήσιμο και ζωοτροφικό, τόσο τις εγχώριες όσο και στις διεθνείς αγορές μέσω ενός δικτύου σιλό, που επιτρέπει στους αγρότες να το αποθηκεύουν σε άριστες συνθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Εταιρεία αποτελεί σημαντικό παράγοντα και στην αγορά του σκληρού σιταριού, που παράγεται σε πλεόνασμα στην Ελλάδα και εξάγεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Καλαμπόκι

Χάρη στην ικανότητά του να αναπτύσσεται σε ποικίλα κλίματα, ο αραβόσιτος καλλιεργείται σε ευρεία κλίμακα και δικαίως κατατάσσεται ως η πιο σημαντική σε όγκο καλλιέργεια δημητριακών στον κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πρωταγωνιστούν στην παραγωγή του αραβοσίτου, φτάνοντας περίπου το 40% της συνολικής παραγωγής, ενώ ακολουθούν η Κίνα, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Ινδονησία, η Ινδία, η Γαλλία και η Αργεντινή. Το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής καλαμποκιού διατίθεται για την εκτροφή των ζώων. Ωστόσο ένα σημαντικό μέρος χρησιμοποιείται για την ανθρώπινη διατροφή (π.χ corn flakes, παιδικές τροφές, corn flour κλπ), καθώς και για τη βιομηχανία παραγωγής αμύλου, χημικών υλών, αλλά και ανανεώσιμων καυσίμων (βιοαιθανόλη). Η παραγωγή καλαμποκιού σήμερα αγγίζει τους 1.000 εκατομμύρια τόνους σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Κριθάρι

Το κριθάρι είναι ένα από τα σημαντικότερα είδη δημητριακών, το οποίο χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή, ως συστατικό για την παραγωγή μπύρας (κριθάρι ζυθοποιίας), αλλά και διαφόρων τροφίμων. Η Ρωσία, η Ουκρανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστραλία και ο Καναδάς συγκαταλέγονται στους κυριότερους παραγωγούς κριθαριού. Σήμερα, παράγονται πάνω από 150 εκατομμύρια τόνοι κριθαριού σε παγκόσμια κλίμακα.